I Hjørring gør vi mange ting rigtigt godt.
Vi har en skøn natur, et aktivt handelsliv og et hav af kulturelle oplevelser.
Vi er en aktiv handelsby i udvikling. Vi har gode spisesteder. Et rigt og stærkt foreningsliv.
Vi har højt til blå himmel, og vi er tæt ved hvide strande samt grønne skove og parker.
Hjørring er bare skøn!
Hvis vi kigger på kommunens befolkningssammentætning og generelle sundhed, ser vi rigtig gode tal. Balancen mellem antallet af børn og antallet af ældre medborgere balancerer nogenlunde i kommunen. Derudover har vi det generelt godt i Hjørring Kommune. Tal viser at 87% af os har et mentalt godt helbred. 79% af os er fysisk aktive i vores fritid. 75% af os oplever et lavt stress-niveau og godt 30% af os er aktive i en forening.
Uddannelses- og Beskæftigelsesmæssigt følger vi i Hjørring Kommune rigtig godt med på landsplan. For eksempel er der 23% færre borgere i dag, der kun har grundskole som højeste fuldførte uddannelse i forhold til 2010. Vi har en beskæftigelsesfrekvens på knapt 74%, hvilket er højere end for resten af regionen. Vi har en ledighed på ca. 3% hvilket ligger i den bedste halvdel i forhold til landets øvrige kommuner. Derudover klarer kommunens cirka 7000 skoleelever sig rigtig flot. Med et karaktergennemsnit for skolerne i Hjørring Kommune på 7,7 følger det flot landsgennemsnittet. Samtidig er trivslen i top. Cirka 93% eleverne fortæller om høj trivsel. Og så bør det måske også lige nævnes, at vores egen Hjørring Private Realskole ligger i top 10 over de bedste skoler i landet.
Hjørring Kommunes tilflyttertal er rigtigt flotte. Sidste år flyttede knapt 2000 nye borgere til kommunen. Af de tal viser det sig, at cirka 14,3 % af alle børn, der er født i Hjørring Kommune, med tiden flytter tilbage til kommunen, hvilket er enormt positivt og et kæmpe skulderklap til vores kommune.
Vores kommune er blandt de seks største turistkommuner i Danmark, hvilket blandt andet skyldes vores rige kulturliv og flotte natur. Sidste år havde Hjørring Kommune over 1,7 millioner turister fra ind og udland. Hvilket medførte en omsætning i kommunen på mere end 3 milliarder kroner. Turismen og kulturen i Hjørring Kommune beskæftiger omkring 3000 borgere, hvilket vil sige cirka 12% af alle beskæftigede i kommunen - det er meget flotte tal, og de skal selvfølgelig tages dybt alvorligt.
Omkring 70% af vi borgere i Hjørring Kommune er fysiske aktiviteter i vores fritid. Det er mere, end de gør i sammenlignelige kommuner. 30 % af os er organiseret i idrætsforeninger, det er flere end både sammenlignelige kommuner og i forhold til landsgennemsnittet. Vi har over 180 registrerede foreninger, samt over 150 registrerede frivilligforeninger.
I forhold til den grønne omstilling er vi i Hjørring Kommune også rigtig flot med på trods af vores store landbrugsbeskæftigelse. Dette skyldes blandt andet Hjørring Kommunes fokus på energiområdet med biogas, vindmøller og solceller. Faktisk bliver over 60 % af energiforbruget (med transport) i Hjørring Kommune dækket af lokale vedvarende energikilder. Vi er også rigtig gode til genbrug og genanvendelse i Hjørring Kommune. Ud af de cirka 65 tons husstandsaffald, vi som borgere i kommunen levere på årsbasis, bliver mere end 46 tons af det afleveret på genbrugspladsen. Hvilket vil sige at mere end 67% af vores affald bliver genbrugt eller genanvendt.
Selv om tallene mellem antallet af børn og ældre nogenlunde balancere, bliver der stadig født færre børn, end der dør borgere, hvilket giver en lille skævvridning i forhold til befolkningsbalancen. Der er stadig flere ældre, end der er unge. Men du får aldrig mig til at kalde et andet menneske for en byrde. Alle er velkomne, og alle skal have det godt. Men der ligger en udfordring i det stigende antal af ældre. Nemlig en rekrutteringsudfordring i forhold til at skaffe personale til plejeopgaverne indenfor Sundheds- og Ældreområdet både til hjemmeplejen, men også på vores ældrecentre. Prognoser viser, at vi om 10 år kommer til at mangle mellem 15.000 og 20.000 SSH'ere og SSA'ere på landsplan. Jeg vil arbejde for, at dette tal ikke vil blive en realitet, og at vi Hjørring Kommune kan opretholde et sundt og stærkt arbejdsmiljø for vores sundhedspersonale.
Selv om det går godt med skoler, uddannelse og beskæftigelsen i Hjørring Kommune, er der også steder, hvor det halter lidt. I Hjørring Kommune står omkring 14% af alle unge mellem 16 og 24 år uden for job, uddannelse eller kommunal aktivering. Det er særligt de unge mænd, der har svært ved at komme i gang - det er slet ikke holdbart! Jeg vil arbejde for at der bliver indsat flere ressourcer for denne gruppe unge mennesker. Ingen skal tabes i systemet!
Det er dejligt med tilflytning og tilflyttere, men over 60 % af borgerne i Hjørring Kommune bor enten i Hjørring by eller i en af de fem større byer - Hirtshals, Sindal, Vrå, Tårs og Løkken. Beregninger viser, at der vil bo cirka 5000 færre mennesker i oplandet til de større byer de næste 10 år. Et fald på over 11%. Jeg vil arbejde for, at vores lokalmiljøer bliver styrket. At skoler, erhvervsliv og foreninger ikke lukker eller dør hen på grund af fraflytning. Det skal også være attraktivt at bo i oplandet i Hjørring Kommune.
Turimen i Hjørring indbringer omkring 3 milliarder kroner om året og beskæftiger over 3000 mennesker. Dette afspejles dog ikke i kommunens budgetter de næste år. Det så jeg gerne ændret således, at Hjørring Kommune satser endnu mere på vores knapt to millioner turister årligt.
Hjørring Kommune bruger faktisk flere penge pr. borger på kultur end 2/3 af landets øvrige kommuner. I Region Nordjylland er Hjørring Kommune kun overgået af Aalborg, Morsø og Frederikshavn. Knapt 1200kr. pr. borger om året bruger Hjørring Kommune på Kultur. Det er desværre også et tal, der over de sidste fem år er faldet med over 500 kroner pr. borger om året, og selv om kommunen frem mod 2028 regner med en budgetfremgang, mener jeg godt, at vi kan give kulturen lidt mere at arbejde med.
Vi er rigtig gode til at genbruge og genanvende i Hjørring Kommune - men vi skal blive bedre! I vores kommune ender mere affald på forbrændingen end på landsplan. I 2020 var Hjørring Kommune nr. 19 over kommuner, der genanvendte mindst affald, og nr. 8 over kommuner, der forbrænder mest affald. Det må vi kunne gøre bedre! Det vil jeg gerne gøre en indsats for.
Hjørring Kommune rummer alt, hvad man kan tænke sig.
Fra landets ældste boghandel til en af Danmarks ældste højskoler. En nationalpark. Et over 1000 år gammelt kloster. En mystikers barndomshjem. Et vandrende fyr. Et af Danmarks bedste ishuse. Nogle af Europas bedste badestrande. Et af Jyllands bedst bevarede strandhoteller og nogle af de mest solrige områder i Jylland.
Vi har så meget, at være stolte af.
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes