Natur

Natur, Klima og Miljø


Natur er overalt omkring os. Klima- og Naturpolitik handler for mig primært om at arbejde for et grønnere Hjørring Kommune, som har en rig natur, hvor dyr og planter trives. Jeg kæmper for mere bæredygtighed, skov, landbrug, renere drikkevand, styrket biodiversitet og et øget fokus på genbrug, men...


Vi må ikke glemme, at i Hjørring Kommune er naturen altså også er en arbejdsplads for omkring 6% af vores samlede arbejdsstyrke med cirka 2000 borgere.

Biodiversitet

Biodiversiteten er i tilbagegang, jeg mener det er en bunden opgave at vende udviklingen, så vores børn og børnebørn også kan få glæde af kommunens smukke natur i fremtiden.


Danmarks miljø og biodiversitet er under pres, og dyre- og plantearter forsvinder fra den danske natur. Derfor har vi en stor opgave foran os med at få rettet op på naturens tilbagegang og sikre et afbalanceret hensyn mellem mennesker og miljø. Vi kan arbejde med biodiversiteten på mange måder. For eksempel ved at etablere blomsterparker, vild natur i vej- og grøftekanter, ved at tænke biodiversitet ind i store byggeprojekter og ved at eksperimentere med forskellige typer græsslåning. Det kunne også være at tænke mere natur ind i  byerne, hvor det særligt kan være en udfordring at prioritere de grønne arealer, når man planlægger nye byområder.


Lavbundsjorde

Biodiversitetens betydning for økosystemer er afgørende.

Især i lavbundsområder. Når der er mange forskellige slags planter og dyr, hjælper det med at opretholde økosystemets balance og gør det mere robust over for miljømæssige forstyrrelser så som ekstremt vejr.


Lavbundsjord findes ofte i vådområder og er kendt for sin evne til at understøtte et mangfoldigt planteliv. Dette tiltrækker mange forskellige dyrearter fra fugle til små pattedyr, som alle bidrager til økosystemets sundhed. 

Den høje biodiversitet i lavbundsområder hjælper med at opretholde økosystemets balance, hvilket er med til at fremtidssikre fødevareproduktionen i Danmark. At bevare lavbundsjord er afgørende for at beskytte vores naturlige habitater. Ved at beskytte disse områder sikrer vi, at biodiversiteten kan trives, hvilket gavner både miljøet og mennesker. Beskyttelse af lavbundsjord er derfor vigtig ikke kun for biodiversiteten men også for vores miljø og klima. 


Mindre affald i naturen

En grøn omstilling kræver, at vi finder en mere bæredygtig måde at bruge ressourcerne på. Vi skal genbruge og genanvende langt mere, end vi gør i dag. Samtidig skal vi arbejde for, at endnu mindre affald ender i naturen, fordi det ødelægger naturen for både planter, dyr og mennesker.


En gennemsnitlig husstand i Hjørring Kommune producerer årligt cirka 17 tons affald. Heraf genanvendes ca. 70% af affaldet, mens omkring 30% ender på forbrænding. I vores kommune ender mere affald til forbrænding end på landsplan. I 2020 var Hjørring Kommune nr. 19 over kommuner, der genanvendte mindst affald, og nr. 8 over kommuner, der forbrænder mest affald. Det må vi kunne gøre bedre! og det vil jeg gerne gøre en indsats for.


Landbruget

Efter mange år i landbrugsmaskinbranchen og næsten lige så mange år som landbrugshistorieforsker - så har jeg et svagt punkt for landbruget. Det ligger mig på sinde at få landbruget tilbage med en positiv dagorden.


I Danmark producerer vi nogle af verdens bedste fødevarer. Samtidig har vi i Hjørring Kommune - som en af ganske få kommuner i Danmark - en virkelig veludviklet landbrugssektor. Sådan skal det også være i fremtiden. Det er min ambition, at det danske landbrug skal støttes, således at vi stadig har en fødevareproduktion af højeste kvalitet. Men som samtidig kan udvikles på en innovativ, bæredygtig og mere klimavenlig måde. Derfor skal vi udvikle - ikke afvikle - landbruget i Hjørring Kommune.


I de kommende år står landbruget overfor en ambitiøs omstilling på mange områder. Udledningerne skal nedbringes markant, vi skal beskytte drikkevandet bedre samt have mere natur og skov. 


Selvom der er forsvundet mange virksomheder indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri i Hjørring Kommune, så er Hjørring Kommune stadig en af de kommuner i landet med flest jobs indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri.

Cirka 6% af vores samledes arbejdsstyrke er beskæftiget indenfor landbrug. 


Fiskeri

Præcis som med landbruget så sker der store forandringer i verdenshavene, og det kræver, at vi planlægger og udnytter de danske havarealer anderledes, end vi gør i dag. Det helt afgørende er, at det sker med respekt for fiskerierhvervet, som understøtter kommunens arbejdspladser. Derfor skal der både tages højde for fiskeri, miljø og klima på samme tid, når det kommer til vores udnyttelse af havets ressourcer.


Selv om vi skal passe på vores havmiljø, så må vi ikke tilsidesætte vores erhvervsfiskeri. Jeg mener godt at man kan drive erhvervsfiskeri på en skånsom og bæredygtig måde. Det kunne for eksempel ved at fiske med bundtrawl i stedet for bomtrawl. Bundtrawl er udbredt og bruges til at "feje" havbunden. Det hjælper med at holde havet rent ved at fjerne døde organismer og tilføje ilt. Denne metode er designet til at være skånsom mod havbunden, hvilket er vitalt for havets sundhed. På denne måde kan bundtrawl bidrage positivt til økosystemets dynamik og understøtte en sund fiskebestand.


Bundtrawl kan være en del af en bæredygtig løsning, mens bomtrawl bør undgås for at beskytte vores havmiljø bedre. Det er essentielt at prioritere metoder, der bevarer havets ressourcer for fremtidige generationer, samtidig med at vi sikrer økonomisk stabilitet for Dansk fiskeri.


Grøn Omstilling

Klimaforandringerne er dybt alvorlige, og hvis vi skal vende udviklingen, skal vi handle nu.


Men det er ikke lige meget, hvordan vi griber den grønne omstilling an, hvis det skal lykkedes. En markedsdrevet omstilling er at fortrække, hvor vi investerer i den grønne omstilling og sikrer, at vores virksomheder er med til at drive omstillingen. Vi skal derfor investere i den grønne omstilling på en måde, hvor vi fastholder og skaber nye grønne job i kommunen .


Vi skal gøre den grønne omstilling til århundredets erhvervsmulighed for virksomheder. Alt fra det lille landbrug, produktionsvirksomheden, den store teknologivirksomhed og den lille selvstændige.  Vi skal se vores virksomheder som en del af løsningen. På den måde kan vi skabe flere danske og kommunale arbejdspladser samtidig med, at vi udvikler nye grønne løsninger nationalt, der kan eksporteres internationalt.


I Hjørring Kommune er vi allerede godt med på den grønne omstilling. I dag bliver for eksempel over 60 % af energiforbruget (med transport) i Hjørring Kommune dækket af lokale vedvarende energikilder fordelt på vindmøller, solceller, solvarme og biogas.


Naturmødet i Hirtshals 

Naturmødet er et politisk folkemøde, der har fundet sted siden 2016 i Hirtshals. Tre dage i maj. Formålet er at samle alle interessegrupper og enkeltpersoner med interesse for natur gennem uformelle samtaler, taler og møder.


Naturmødet er drevet af Hjørring Kommune i samarbejde med en række nationale og lokale aktører. Naturmødets sekretariat er placeret i Hjørring Kommunes Team Kultur og Event. I 2023 var der over 30.000 besøgende, 600+ debatter, samtaler og aktiviteter og over 80 stande. Naturmødet skal fortsat være et vigtigt aktiv i Hjørring Kommune og en prioritering.


Naturmødet skal betragtes som en åben platform, hvor alle har mulighed for at byde ind og komme til orde. Det officielle program og indhold er i stor udstrækning skabt af de mange aktører, som er på Naturmødet. Blandt andre repræsentanter fra landbrugsorganisationer, de grønne organisationer, universiteterne, erhvervslivet og det politiske niveau. Naturmødet understøtter fællesskabet og afholder en række workshops. Sådan håber jeg det vil fortsætte i mange år, og jeg vil arbejde for, at det vil fortsætte med at være en prioritet for Hjørring Kommune.